Gorące tematy: COVID-NEWS Antypartia Ruch Oporu 2020 Dyżury administratorów RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
99 postów 1392 komentarze

Konstruktywna alternatywa: RACJONALIZM

Redaktor1966 - Piotr Kołodyński - autor-redaktor: www.wolnyswiat.pl

Prawidłowe odżywianie

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

Dlaczego warto jeść m.in. pełne ziarna zbóż, kiełki, cielęcy szpik kostny

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE [Aktualizacja: 05.2020 r.]
 
Należy pić wyłącznie czystą, niegazowaną wodę, samą lub z wartościowymi dodatkami, w tym nad ranem, z godzinę przed śniadaniem.
 
Należy kupować pełne ziarna zbóż z ekologicznych gospodarstw. Następnie trzeba je zmielić (są odpowiednie młynki z żarnami). Po czym trzeba je ugotować razem z zmielonymi ziarnami lnu/konopi/sezamem/makiem/kokosem/ziarnami amarantusa/grzybami itp.
Proso – b. pożywne i o właściwościach prozdrowotnych zboże i wytwarzana z niego kasza jaglana nie zawierają glutenu (są gospodarstwa ekologiczne, w których można je kupić. Np. tel. 798 619 149 damian.jochemczak@wp.pl).
 
Przepis na smaczną mieszankę, mniej więcej w takich samych proporcjach: ziarna żyta, ziarna owsa/ziarna jęczmienia.
 
Słodki przepis:Wyozonować słonecznik, orzechy laskowe/włoskie, sezam, a następnie je zmielić i zalać wodą na kilka godzin. Dodać do zmielonych zbóż sezam, wanilię i ugotować. Po ugotowaniu zbóż dodać do nich słonecznik lub/i orzechy laskowe, kakao, cynamon lub wywar z mięty, i stewię (wywar lub czysty ekstrat).
-------------------------------
 
Najlepiej najpierw spożyć surowe warzywa, odczekać, a dopiero potem ugotowane ziarna itp.
Oprócz ziaren należny spożywać także, po kilkugodzinnym moczeniu w wodzie, orzechy, słonecznik itp.
------------------------------
 
https://ulicaekologiczna.pl/inspiracje/kielki-%E2%80%93-witaminowa-bomba-na-talerzu
Dlaczego warto jeść kiełki?Z nasion można wydobyć naprawdę wiele – w kiełkach zawarta jest cała masa witamin, m.in. A, B, C, E i H. Pędy bogate są też w minerały: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk czy selen. Są idealnym suplementem diety ubogiej w składniki mineralne. Co ciekawe, kiełki zawierają więcej składników odżywczych niż ich „dorosły” odpowiednik, są też znaczne lepiej przyswajalne niż ziarna, z których wyrastają.
 
Młode pędy wzmacniają naszą odporność (dzięki witaminie C), poprawiają stan paznokci, włosów i skóry. Dla tych, którzy jeszcze nie czują się przekonani, że od garści witamin lepsza jest garść kiełków przypominam, że wpływają one także na nasze samopoczucie, poprawiają sylwetkę (są niskokaloryczne!) i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Bo kiełki to samo zdrowie – w wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentruje się wszystko, co najlepsze, i to w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu człowieka.
 
Jak hodować kiełki. Tu też mamy olbrzymi wachlarz możliwości – najważniejsze jednak jest to, że kiełki możemy hodować sami. Do nas należy wybór zarówno nasion, jak i metod hodowli. Musimy pamiętać o tym, że kiełki uwielbiają temperaturę 20-22 stopni Celsjusza (niższa temp. rozwój hamuje, wyższa może powodować gnicie nasion). Co jeszcze lubią kiełki? Półcień (słońce nie jest wskazane), tlen i odpowiedni dopływ wody lub częste płukanie.
-------------------------------------------------------------
 
https://dziecisawazne.pl/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-kielki/
Na świecie do kiełkowania używa się około 20 różnych roślin, głównie zbóż i roślin motylkowych. Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung, jeden ze składników kuchni azjatyckiej. W Polsce najbardziej popularna jest wielkanocna rzeżucha. Jednak oprócz niej można kiełkować nasiona rzodkiewki, gorczycy, prosa, kozieradki, lucerny, siemienia lnianego, gryki, pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, ryżu, soczewicy, grochu, brokułu, dyni, słonecznika, a nawet czerwonej kapusty czy buraków ćwikłowych. Te ostatnie nie są może tak smaczne jak inne, ale za to mają niezwykły różowy kolor i pięknie ozdabiają sałatki.
Jak kiełkować?
Nasiona lub zboża przeznaczone do kiełkowania należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie zalać wodą w ilości dwa razy większej niż waga nasion i moczyć przez kilkanaście godzin. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Wtedy należy je przepłukać wodą o temperaturze pokojowej i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej, dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością, kiełkownicy. Hodowlę kiełków należy umieścić w widnym miejscu. Ziarno płucze się czystą wodą dwa razy dziennie, przy tym należy dokładnie odlewać wodę, aby nie zgniły (nasiona muszą być wilgotne, ale nie zamoczone). Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Nie należy mylić delikatnego puszku pojawiającego się na korzeniach z pleśnią, gdyż są to rozwijające się włośniki.
 
Tak skiełkowane ziarna można przechowywać w lodówce do 4 dni, ale należy je codziennie przepłukiwać zimną wodą. Oczywiście najsmaczniejsze i najwartościowsze są kiełki świeże, zebrane i spożyte tego samego dnia. Wtedy są najbardziej życiodajnym i naturalnym źródłem potrzebnych do życia składników.
[Kiełki można hodować na sitku położonym na tacce, np. zestali nierdzewnej. - red.]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Każdy cukier, w tym tzw. brązowy, miód, a także zawarty w owocach (fruktoza), to jest trucizna! Organizm sam potrafi przetworzyć węglowodany (zawarte m.in. w zbożach, kaszy gryczanej, ryżu, (najlepiej z słodkich, czyli niepsiankowatych) ziemniakach, fasoli, grochu, zielonej suchej soczewicy, suchej ciecierzycy) na potrzebne mu cukry i to w odpowiednim czasie i w odpowiedniej ilości.
Za to należy jeść dużo i różne warzywa.
W tym co jakiś czas regularnie czosnek.
 
Mięso należy kupować wyłącznie surowe (nie kupować wieprzowiny). Mięso należy ugotować. Najlepiej najpierw spożyć surowe warzywa, a dopiero potem ugotowane mięso.
 
Sałatka wielowarzywna: ziemniaki (najlepiej słodkie, czyli niepsiankowate), rzodkiewka bądź ogórki lub pomidory [Pomidory należy spożywać rzadko i w niedużych ilościach, a osoby mające problemy z tarczycą, autoimmunologiczne wcale.], kiełki, seler naciowy, szczypiorek lub natka, mała łyżka oleju tłoczonego na zimno, pieprz czarny lub biały, pieprz cayenne, kurkuma.
-----------------------------------------------------
 
https://super-stek.pl/content/
Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik kostny ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym łatwo dostępnym źródłem tłuszczu zwierzęcego – bombą energetyczną i witaminową. To właśnie skoncentrowana energia zawarta w szpiku zwierząt pozwoliła nam rozwinąć mózg, zacząć sprawnie myśleć i w końcu polować samodzielnie. Szpik jest jedną z najbardziej gęstych energetycznie i witaminowo części zwierząt.
------------------------------------------------------------
Przepisy z kośćmi szpikowymi:
Razem ugotować kości szpikowe z kapustą kiszoną lub z cebulą i z mięsem. Na koniec gotowania dodać pieczarki.
Barszcz czerwony. Kości szpikowe, zmielone mięso, buraki, czosnek, 1 łyżka octu (lub soku z cytryny), grzyby, majeranek, pieprz.
Do ugotowanego i ostygniętego szpiku dodać szczaw, starte ogórki kiszone..
Z uwagi na około 8 godzinny czas trawienia, szpik można zjeść przed snem.
-------------------------------------------------
 
https://dzienniklodzki.pl/dieta-rozdzielna-bezpieczne-i-mniej-bezpieczne-zwiazki-na-talerzu-czego-nie-powinnismy-laczyc/ar/13259339 | 16 czerwca 2018
Kwasy owocowe pomagają układowi pokarmowemu rozbić cząsteczki tłuszczu na mniejsze, co zdecydowanie ułatwia trawienie. Dlatego do dań bogatych w tłuszcze zwierzęce (mięsa, ryby) warto dodawać sok z cytrusów lub ocet (najlepiej winny, jabłkowy), a wtedy staną się lepiej strawne. Ale uwaga! Nie dotyczy to produktów tłustych i jednocześnie bogatych w wapń, np. nabiału.
Nabiał i kwasy
Bogate w wapń są np. sery i twarogi. Niestety, ten pierwiastek w obecności wielu kwasów, np. cytrynowego, jabłkowego, chlorogenowego czy kumarynowego (takich kwasów sporo znajdziemy w pomidorach), łącząc się z wapniem, powodują powstanie nierozpuszczalnych kryształków. Może to zwiększyć ryzyko rozwoju dny moczanowej, choroby, w której takie kryształki odkładają się w stawach, powodując ból. A w przypadku chorych – nasilić jej objawy. Dlatego nabiał i pomidory lepiej jeść osobno.
Warzywa krzyżowe i ryby morskie
Te produkty także lepiej jeść oddzielnie. Ryby są bowiem źródłem cennego dla tarczycy jodu, który zwiększa witalność, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Nie należy jednak łączyć ich z warzywami krzyżowymi, takimi jak kalafior, brukselka czy kapusta, bo zawierają one triglikozydy – substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie cennego pierwiastka.
---------------------------------------------------------------------------------
 
Nie należy jeść tego samego codziennie. Co drugi dzień powinien być bez zbóż, ziemniaków, jajek, mleka, mięsa, pomidorów itp. Bo wszelkie produkty zawierają substancje szkodliwe, a cześć jest jeszcze uczulająca.
Co jakiś czas trzeba zrezygnować z przynajmniej jednego posiłku, za to wówczas najlepiej jest wypić więcej wody, by ułatwić oczyszczenie organizmu.
 
Przy odpowiednim odżywianiu pozbędą się P. grzyba, wyhodowanego na białej mące, cukrze, itp. z jelita. A wtedy to nie on, tylko P. będą rządzić swoim organizmem i decydować o swoim menu.
 
Po odpowiednim czasie, będzie to smakować niemal tak, jak powszechnie sprzedawana chemia, zwana żywnością.
-------------------------------------------------------
 
Minerały Schindele's (najlepiej brać z witaminą C) – olbrzymi skład naturalnych minerałów.
Owoce jagody goji (5-12 g dziennie) – zawierają substancje odżywcze i lecznicze (ale należy jednocześnie do roślin psiankowatych, więc osoby mające problemy autoimmunologiczne, z tarczycą powinny ich unikać!).
Pestki owoców (m.in. grejpfruta, jabłek)– zawierają substancje odżywcze i lecznicze.
Goździki (2-3 sztuki dziennie) – zawierają substancje odżywcze i lecznicze.
Seler naciowy – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
Nasiona chia szałwi hiszpańskiej – zawierają substancje odżywcze i lecznicze.
Na podstawie badań toksykologicznych ustalono, że chia może być dodawana do pieczywa, jeśli ilość ziaren w składzie nie przekroczy 5 proc. Najczęściej zaleca się jadanie nie więcej niż 15 gramów dziennie. Dzieciom w wieku 10-18 lat zaleca się dawkę nie większą niż 10 g, a młodszym nie więcej niż 8 g dziennie – to najniższe podane wartości.
Ocet jabłkowy, ocet z winogron, winny (do spożycia rozcieńczać w dużej ilości wody) – ma właściwości wspomagające, lecznicze.
Moringa – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
Jadalne są jej owoce, pędy oraz liście. Owoce można jeść po ugotowaniu, a młode liście spożywać podobnie jak szpinak. Sproszkowane liście wykorzystywane są jako przyprawa do zup oraz sosów. Tworzony jest również olej.
Avokado wraz z pestką – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
Orzech kokosowy (dojrzałe owoce osiągają do 4kg) – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
Granat – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
- Lecz są przeciwwskazania do spożywania niektórych z tych powyżej przedstawionych produktów, a m.in. dla kobiet w ciąży.
Żurawina – zawiera substancje odżywcze i lecznicze.
---------------------------
Nieuczulająca żywność (protokół autoimmunologiczny): mąka Karob (czyli chleb świętojański), mąka kokosowa, mąka z migdałów ziemnych, mąka z plantanów (rodzaj bananów), słodkie ziemniaki.
 
Jeśli ktoś się zdecyduje na spożycie produktu mlecznego, to tylko jako zsiadłe mleko (zwykłe mleko trzeba koniecznie najpierw przegotować)!
---------------------------------------------------------------
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C403222%2Cmozg-odroznia-fruktoze-od-glukozy.html
Fruktoza - prosty cukier, zwany owocowym - powoduje aktywację układu nagrody w mózgu, co zwiększa uczucie łaknienia. Jednym słowem - po jej spożyciu mózg domaga się większej ilości „słodkiego”.
--------------------------------------
https://www.medme.pl/cogninet/artykuly/sposoby-na-poprawe-koncentracji-glukoza-i-tlen,67417.html | 
Badania naukowe wykazały, że dobowe zużycie glukozy przez mózg oraz krwinki czerwone wynosi ok. 180 g. Okazuje się jednocześnie, że tworzenie glukozy z dostarczonych w pożywieniu aminokwasów może dostarczyć ok. 130 g glukozy. Wynika z tego, że minimalną ilością glukozy jaką musimy spożywać w ciągu dnia jest 50 g.
 
Przedstawione wyliczenia nie uwzględniają oczywiście zużycia glukozy przez inne narządy, np. mięśnie, co ma ogromne znaczenie u osób prowadzących aktywny tryb życia.
Spożywanie glukozy nie oznacza od razu, że musimy sięgać po produkty bogate w cukier, np. ciastka, muffinki, słodkie naleśniki. Organizm to bardzo skomplikowana fabryka chemiczna. Dowodzi tego fakt, że już w przypadku diety wysokobiałkowej, aż 50% białka zamieniane jest w organizmie na glukozę.
 
https://www.hellozdrowie.pl/artykul-co-cukier-robi-z-twoim-mozgiem/
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia jedynie 5 proc. kalorii w dziennym jadłospisie powinno pochodzić z węglowodanów prostych.
 
https://adrian-osiecki.fitness.wp.pl/20728,glukoza-czego-nie-wiesz-na-jej-temat-i-czym-wlasciwie-jest
W organizmie człowieka glukoza jest zmagazynowana w wątrobie oraz w mięśniach. Szacuje się, iż jest jej od 200 do 300 gramów, jednak współczynnik może ten być wyższy w przypadku trenujących osób. We krwi przeciętnie znajduję się 20 gramów glukozy.
Są dwa momenty w ciągu dnia, gdy potrzebujesz glukozę. Zaraz po przebudzeniu, aby uruchomić wszystkie mechanizmy zachodzące w ciele człowieka i go po prostu obudzić i nastawić do działania, oraz zaraz po treningu siłowym, gdzie zapasy zostały wyczerpane po ciężkim treningu.
Nie przesadzaj jednak z dawkowaniem, 20–30 gramów w zupełności wystarczy, musisz jednak pamiętać aby najpóźniej 30 minut po spożyciu czystej glukozy, zjeść pełnowartościowy posiłek.
Możesz spożywać glukozę w czystej postaci dostępnej np. w aptece, czy w sklepach z suplementami diety. Obojętnie jednak jaki produkt węglowodanowy zjesz, organizm i tak na samym końcu przekształcenia ich zamieni w glukozę. O to właśnie chodzi, o cały proces rozkładu wielocukrów, do tego jednego konkretnego jakim jest glukoza.
Organizm wykorzystuje glukozę głównie w celach energetycznych. 1 gram czystej glukozy = 4 kaloriom.
 
---------------------------------------------------------------------
Jeśli ktoś jednak zdecyduje się na spożycie czegoś słodkiego, to zamiast sobie zaszkodzić cukrem, można dostarczyć organizmowi wartościowe substancje jednocześnie spożywając słodki produkt. A mianowicie trzeba zalać wrzątkiem (można to robić wielokrotnie) suszone liście stewi, ewentualnie z suszonymi liśćmi mięty, liśćmi morwy i można dodać kakao, cynamon – to wszystko można wykorzystywać jako napój, bądź jako dodatek do ryżu, zbóż. I zamiast strat odnosić korzyści.
Powszechnie sprzedawany, a niestety rozcieńczony/z dodatkami ekstrakt z stewi już nie jest korzystny, daje małe nasycenie słodkości/jest mało wydajny (w powszechnie sprzedawanym największą część stanowią dodatki) i jeszcze jest b. drogi!
 
A jak to się ma do oferty sklepów, barów, restauracji, fast foodów, stołówek itp...
---------------------------------------------------------------------
 
https://kuchnia.wp.pl/co-najdluzej-zalega-w-zoladku-6054905764603009a | 30-05-2012
Czas trawienia
Produkty spożywcze można podzielić na grupy według czasu ich trawienia. I tak warzywa strączkowe - 4-5 godzin; wołowina, cielęcina, pieczywo - 3-4 godziny; drób, ryby, jarzyny - 2-3 godziny; napoje, jajka - 1-2 godziny. Czas zalegania zależy też oczywiście od tego, w jaki sposób dany produkt przygotujemy i przede wszystkim, ile go zjemy. Im więcej - tym dłuższy czas trawienia. Niekoniecznie jednak w żołądku.
 
- To nieprawda że trawienie odbywa się w całości w żołądku - wyjaśnia Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera. - Makroskładniki odżywcze są trawione w różnych miejscach przewodu pokarmowego. Na przykład węglowodany są nieznacznie rozkładane przez ślinę już w jamie ustnej, ale ich pełne trawienie odbywa się w dwunastnicy i jelicie cienkim, za sprawą enzymów trzustkowych i jelitowych. Tłuszcze z kolei są trawione w dwunastnicy za sprawą enzymów trzustkowych oraz żółci wątrobowej, która rozkłada je na drobniejsze elementy. Jeśli chodzi o żołądek – trawione jest tam tylko białko, a w zasadzie nadtrawiane przez enzymy, w obecności kwaśnej treści. I to jest właśnie składnik, który najwięcej czasu spędza w żołądku.
 
Długo zalegające i ciężkostrawne są też pokarmy smażone oraz te, o dużej zawartości tłuszczu zwierzęcego, czyli mięsa, smalec czy tłusta śmietana. Powodują one ociężałość, ospałość, u niektórych osób także wzdęcia, odbijanie i dyskomfort trawienny.
 
Czas pozostawania pokarmów w żołądku:
- Krótszy niż 2 godziny - woda gazowana i niegazowana, kawa bez cukru, kakao, piwo, wino, rosół bez wkładki, mleko (wszystko po 200 g) , jajka na miękko (100 g).
- 2-3 godziny - 500 g mleka gotowanego, 500 g piwa, 200 g kawy ze śmietanką, 200 g ryby gotowanej, 150 g kalafiora gotowanego, 150 g smażonych ziemniaków, 150 g kompotu wiśniowego, 100 g jajka na twardo lub jajecznicy, 100 g kiełbasy wołowej, 70 g chleba pszennego, 70 g sucharów.
- 3-4 godziny - 250 g kurczaka gotowanego, 200 g ryby wędzonej, 160 g szynki surowej lub gotowanej, 150 g chleba razowego lub pszennego, 150 g sałatki ziemniaczanej, 150 g ryżu gotowanego, 150 g szpinaku gotowanego, 150 g jabłek, 100 g pieczeni cielęcej, 100 g befsztyku tatarskiego, 100 g pieczeni z polędwicy, 70 g kawioru.
- 4-5 godzin - 280 g kaczki pieczonej, 50 g filetu wołowego pieczonego, 50 g befsztyku smażonego, 50 g gęsi pieczonej, 200 g śledzi w occie, 100 g mięsa wędzonego.
- 5-6 godzin - 200 g mięsa wieprzowego (schab, pieczeń).
- 7-8 godzin - 200 g tłuszczu (słonina, boczek).
 
https://surojadek.com/wzdety-brzuch-szybkie-trawienie/ | 25/08/2018
Warzywa nieskrobiowe trawią się ok. 40 min. (są tu m.in. pomidory, ogórki, papryka, cukinia, brokuły, kapusta, kalafior).
Warzywa skrobiowe takie jak np. ziemniaki czy bataty potrzebują ok. 60 min. na opuszczenie żołądka, a warzywa strączkowe od 4 do 5h (m.in. ze względu na dużą zawartość białka – 20%-35%, czyli podobnie jak w mięsie).
Trawienie węglowodanów (takich jak np. ryż, płatki owsiane, kasze różnego rodzaju) w żołądku trwa ok. 90 min .
Naszą ciężarówką będzie białko i tłuszcz (szczególnie zwierzęcy), którego droga jest najwolniejsza. Trawienie białek może trwać nawet kilka godzin (ryba ok. 1h, mięso drobiowe ok. 2h, mięso wołowe ok. 3-5h, mięso wieprzowe 5-6h), a trawienie tłuszczy 7-8h (np. boczek, smalec).
 
https://potrafiszschudnac.pl/o-dietach/jak-dlugo-pokarm-pozostaje-w-zoladku
Jak długo pokarm pozostaje w żołądku?
30 min.-2 godziny: cukier, miód, owsianka, ryż, kasza manna, jajka gotowane na miękko, gotowane mleko, bulion, kawa, herbata, kakao
2-3 godziny: biały chleb i grzanki, jajka surowe i na twardo, omlet, ryba gotowana, kalafior, szparagi, ziemniaki gotowane
3-4 godziny: chleb pełnoziarnisty, gotowana szynka, wołowina i kura, średniotłusta kiełbasa, jabłka, frytki, kalarepa, szpinak, rzodkiewka
4-5 godzin: pieczone mięso, śledź wędzony i solony, ser, soczewica, groch, szczypior
5-6 godzin: bekon, tłusta pieczeń wieprzowa
6-8 godzin: tuńczyk, wędzony węgorz, sałatka ze śledzi, sardynki w oleju, tłusty pieczony drób – gęś i kaczka.
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Należy zachowywać odpowiednie odstępy między posiłkami. Jeśli zje się kolejny posiłek zbyt szybko, to oba nie zostaną w pełni przyswojone, przedłuży się czas ich trawienia, dojdzie do uszkodzeń narządów przewodu pokarmowego. A organizm potrzebuje wszystkie składniki, mieć zdrowe narządy, czas i energię na inne potrzeby, w tym na regenerację, oraz czas i energię na odpoczynek.
 
Moja dieta:
1. Sok kokosowy (prosto z orzecha kokosowego) lub  1 małą płaską łyżkę miodu manuka dodać do wody i wypić.
 
Po godzinie czasu (szpik z samym warzywem można zjeść przed snem)
1-go dnia gotowany wołowy szpik kostny z burakami lub ogórkami kiszonymi lub/i z szczawiem, bądź z kapustą kiszoną z cielęciną, albo jagnięciną.
2-go dnia zupa: ziemniaki z burakami lub z ogórkami kiszonymi z dodatkiem, po ostygnięciu, roślinnego oleju tłoczonego na zimno.
 
Po 2/8-miu godzinachSama woda lub z dodatkiem*
 
Po godzinie
1-go dnia sałatka: ugotowane ziemniaki - mała ilość, kiełki, warzywa + olej tłoczony na zimno.
2-go dnia sałatka: ugotowana kasza gryczana mała ilość, kiełki, warzywa + olej tłoczony na zimno.
3-go dnia warzywa, a potem ugotowany ryż.
4-go dnia warzywa, a potem pełnoziarniste zmielone ugotowane zboża (jęczmień, owies, żyto (można dodać 2-3 goździki, owoce jagody goji, zmielony i moczony kilka godzin sezam, orzechy bądź słonecznik + stewię (wywar z suszonych liści bądź czysty ekstrakt) + wywar z liści morwy + miętę).
 
Po 3-5 godzinach
*Woda z dodatkiem
1-go dnia woda z minerałami Schindele's + witamina C.
2-go dnia woda z małą płaską łyżką miodu manuka.
3-go dnia woda z ekstraktem z pestek grejpfruta.
4-go dnia woda z ziołem (miętą/czystkiem/innym).
5-go dnia woda z octem jabłkowym/z winogron/winnym.
 
Po 1-dnej godzinie
1-dnego dnia warzywo i 1-dno jajko na miękko.
2-go dnia zsiadłe mleko bez laktozy [Część osób nie przyswaja mleka, ma na nie uczulenie].
3-go dnia ugotowana warzywa, a potem ryba + tran.
4-go dnia warzywa, a potem ugotowany kurczak.
5-go dnia warzywa, a potem ugotowana cielęcina/jagnięcina.
5-go dnia warzywa, a potem moczone kilka godzin ziarna słonecznika lub orzechy.
 
Szpik kostny – 100 gramów zawiera: 822,0 kcal, białko 3,2 g, 80 g tłuszczu.
 
Licznik kalorii produktów:
https://www.tabele-kalorii.pl/#kalkulator-kalorii
https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii
http://www.zdrowotne.pl/kalkulator-kalorii
 
Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego:
https://www.codzienniefit.pl/kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego
https://bmi-online.pl/kalkulator-kalorii
https://www.fabrykasily.pl/bmr
 
____________________
| Wolnyswiat.pl M.in. moim pismem zajmuję się od 2000 roku. Moje wydatki ściśle z tym związane wynoszą łącznie blisko 40 tys. zł. Poświęciłem na to do tej pory około 4 tys. dni x 100 zł = 400 tys. zł nieotrzymanego wynagrodzenia… Stan wpłat do 05.2020 r.: 500 zł… Moje konto w mBanku: Piotr Kołodyński 25 1140 2004 0000 3002 3533 2874

KOMENTARZE

  • Prawidłowe odżywianie to ...
    1 Nie popijanie w czasie jedzenia ani po zjedzeniu
    2 Jedzenie to nie picie, zrezygnowanie z zup, rosołków i barszczyków już
    na tydzień przynosi poprawę zdrowia i odrodzenie organizmu
    3 Jemy tylko warzywa w odpowiedniej dla nas formie i drugie
    4 Nie łączymy skrobi i białka , co najmniej a najlepiej nie łączymy pokarmy
    wg Małachowa i I J Dryes ,,Co z czym prawidłowe łączenie pokarmów
    piszący TO SAMO a dochodząc do tego z różnych dróg dochodzenia do
    tego co dla człowieka właściwe i najlepsze
    5 A KTO CHCE BYĆ DOSKONAŁY TO .... przestudiuje Małachowa

    A cała reszta to zwiedzenia, wypuszczenie w ślepą uliczkę na manowce życia
  • Witam Pana
    Witam Pana Redaktora,

    Cieszę się, że po dłuższym czasie napisał Pan coś dla Neon24.
    To dość ciekawy arytkuł, szczególnie w czasie Świąt.

    Sprawy zdrowia oraz dieta - są dla mnie bardzo interesujące, chociaż osobiście uważam, że najlepszą dietą jest - niskowęglowodanowa.
    Czasem uważm, że znakomita jest tzw "ketogeniczna dieta:"

    Napiszę o tym w najbliższym czasie.

    Mam nadzieję, że będzie sporo dyskusji na ten temat

    Pozdrawiam
  • @andrzejw prawdę piszesz! Fryderyk Engels napisał: "Dopóki nie było zboża, niewolników nie było! -- Zboże, które początkowo
    .
    użyawne było wyłącznie jako pasza dla bydła, wkrótce stało się

    pożywieniem ludzi, i wynaleziono wówczas bydło ludzkie, niewolników !!



    On to nie tylko napisał, ale i UDOWODNIŁ !!!
    ---------------------------------------------------------




    Do czasów królowej Bony Sławianie z terenów Polski NIE ZNALI WŁOSZCZYNY - ZIELENINY !!!!!!!!!!!!!!

    I dzięki temu byli NAJZDROWSZYM, NAJSILNIEJSZYM i MĘSKIM/ODWAŻNYM LUDEM CAŁEJ EUROPY i AZJI !!!!!!!!!


    Sławianie byli MYŚLIWYMI !!!! - Tzn. byli Ludźmi Myślacymi !!!!


    Każdy jest tym co je !!!!!!!

    - Wolisz być ZJADAJĄCYM, czy ZJADANYM ???


    Osiół, koza i baran do tego żeby się nażreć dużo myślenia nie potrzebują - wszystko mają pod ryjem.


    Dlatego właśnie żywność pochodzenia zwierzęcego jest od wieków obrzydzana, udaremniana postami, zakazami, sztucznymi brakami i oczywiście ZATRUWANA najbardziej przemyślnymi i sadystycznymi zbrodniczymi sposobami !!


    A w szczególności TŁUSZCZE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO !!!!


    Natomiast wszelkiego rodzaju ziarno i zielenina są albo wmuszane siłą, albo manipulacją ekonomiczną i ZAKŁAMANĄ PROPAGANDA EXPERTÓW wszelkiego rodzaju "EXPERTÓW" RZĄDOWYCH.


    - Wszystkie TŁUSZCZE ROŚLINNE SĄ RAKOTWÓRCZE !!!!!


    KAŻDA żywność "ulepszona" (zmanipulowana) przez człowieka jwst dla ludzi trucizną - jest nie jadalna !!!


    Tylko pożywienie stworzone przez Stwórcę i nie zmienione przez człowieka jest najzdrowsze bo całkowicie nie jest szkodliwe.

    Taka żywność jednoczęśnie podtrzymuje życie w doskonałej formie, a w przypadku choroby jest cudownym lekiem.


    Na zatrutym pożywieniu i chorych ludziach dorabiają się korporacje chemiczne i farmakologiczne oraz LEKARZE = LEK-KAŻE = KAŻĄCY BRAĆ "LEKARSTWA" / CHEMIĘ !!!


    ZNA-CHOR = Zna-chor-oby tzn. znający się na chorobach i ich leczeniu i im zapobieganiu !!!


    Wiedźma to Sławiańska kobieta posiadająca Wiedzę.


    Zakon Szpitalników (KRZYŻAKÓW) z powodów konkurencyjnych / biznesowych musiał ich wyeliminować, a następców wystraszyć, wiec wymordowano ich w najbardziej wyszukane okrutne sposoby.



    https://m.neon24.pl/10334fc695648de3650ea55dbc52cfb7,14,0.png

    .
  • @andrzejw "Nie łączymy skrobi i białka" - Tak naprawdę to, nie łączymy skrobi (WĘGLOWODANÓW) i TŁUSZCZÓW. --- Nie łączymy DWÓCH
    RÓŻNYCH RODZAJÓW PALIW !!!


    Żadne użądzenie tak nie pracuje - Biologiczne ani mechaniczne !!!


    Kazda maszyna, użądzenie, (silnik, piec, pszczoła, krowa, lew, orzeł) są

    przystosowane do JEDNEGO rodzaju NAPĘDU - PALIWA !!!!!!



    Natomiast białka zwierzęce są najbardziej wartościowe dla Człowieka -

    - Dla Mysliwego i dla każdego innego Drapieżnika !!!



    Roślinożerny człowiek, w lesie, w tajdze, na stepach, na biegunie, na pustyni, na bezludnej wyspie, jeśli nie upoluje zwierzęcia, nie złapie ptaka, nie złowi ryby lub skorupiaka, albo nie znajdzie ptasich jaj MUSI UMRZEĆ !!


    Nawet w dżungli ludzie muszą polować !!!!



    Po za tym, roslinożercy nie mogą sie bawić, ani tworzyć ponieważ nie mają na to czasu !!

    Ich pożywienie zawiera tak mało energii (kalorii), że są zmuszeni stać przy garach lub przy korycie i żreć CAŁY BOŻY DZIEŃ !!



    https://m.neon24.pl/3ed6d145f94dd7bb746facb33a330319,14,0.png


    .
  • Z powyższych powodów
    nie mam zaufania do żadnych mniej lub bardziej cudownych diet.
  • @zadziwiony, a można wiedzieć do jakiego rodzju pożywienia / sposobu odżywiania masz zaufanie?
    .


    .
  • @zadziwiony 11:09:16 Prawidłowe odżywianie, czyli
    ..zgodne z prawami i zasadami według których funkcjonuje organizm człowieka
    TYLKO Małachow takie podejście ma i z niego wywodzi wnioski a poszukiwał od najstarszych czasów co ludzie w tym temacie odkryli, a
    I i J Dryes w ,,Co z czym ? Prawidłowe łączenie pokarmów " doszli do dokładnie TYCH SAMYCH zasad prowadząc klinikę gdzie leczą wg zasada : ,,niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo pożywieniem.

    TYLKO 4 nie kłócące się ze sobą są połączenia:

    1 Skrobie z tłuszczem np. chleb z masłem itd itp
    2 Białka z tłuszczami np jajecznica czy schabowy na maśle itp itd
    3 Tłuszcze z kwasami np. śmietana z sokiem z cytryny NAJLEPSZA do
    pobudzania wątroby , ogórki czy pomidory które zanim zmutowane na
    słodkie były kwaśne ze śmietaną itd itp
    4 Cukry z kwasami
    Do tego cukry z cukrami , tłuszcze z tłuszczami i
    Skrobie ze sobą ale już białka podaje aby roślinnych i zwierzęcych nie łączyć
    ROZUMIEJĄC TO można i należy odkryć jeszcze inne zdrowe dobre połączenia i ZROZUMIEĆ, że:

    Awokado z sokiem z cytryny dlatego tak nam smakuje bo jako tłuszcz z kwasem jest dopełniającym się i łatwostrawnym , łatwo przyswajalnym połączeniem.
    Organizm człowieka zadowoleniem, smakowaniem daje nam znać, że oto w łatwy sposób, prawidłowy dostarczamy mu energii, a
    PO ZJEDZENIU MAMY WIĘCEJ ENERGI NIŻ PRZED, bo
    kiedy mamy po zjedzeniu mnie znowu szybko jesteśmy głodni :)

    A WSZYSTKIE INNE połączenia są co najmniej TRUDNE do strawienia czy przyswojenia jak nie ,,trujące"i tak
    Postępując dzień po dniu wbrew prawom i zasadom według których funkcjonuje organizm człowieka NISZCZEJEMY.
  • @andrzejw "Skrobie z tłuszczem np. chleb z masłem... śmietana z sokiem z cytryny" - Tak połączone składniki nie istnieją
    NATURALNIE / SAMOISTNIE w przyrodzie, wiec muszą być szkodliwe dla wszystkich gatunków zwierząt !!!


    Jeśli product w swojej naturalnej formie nie nadaje się do zjedzenia bez

    jakiej kolwiek obróbki kulinarnej - Taki produkt musi być dla organizmu szkodliwy - jest mniej lub bardziej trujący !!!!


    Może zadziałać natychmiast, albo z długoletnim opóźnieniem !!!!


    Żywność jest ŻYWA i daje ŻYCIE !!!! WSZYSTKO INNE JEST PASZĄ !!!


    DŻEMÓW i MIODÓW nawet PLEŚŃ nie RUSZY !!!!!!!!!!!!!!


    Każdy ma wybór z jakiego powodu chce siedzieć w poczekalni u lekaża!


    Gdyby soki były zdrowe i niezbędne do życia, to Stwórca zadbał by, aby w jeziorach i rzekach zamiast WODY, płynęły SOKI OWOCOWE albo MIÓD PITNY!!


    A wyposażył by nas w plecak z pełną apteczką FARMACEUTYKÓW i
    SZCZEPIONEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    - Oraz w Raphacholin ® Forte :)



    https://m.neon24.pl/01bc474fd1c6dba193843978e37bbcc4,14,0.jpg




    .
  • @Krystyna Trzcińska 06:22:31
    Jak widać,każdy ma swoje racje. A które z nich są prawdziwe? Życia za mało przede mną by to na sobie sprawdzić. Więc jestem po prostu skołowany.
  • @zadziwiony 18:44:49 PRAWDA jest tylko jedna i logika i wnioskowanie a
    ..Pan jak nie potrafi rozróżnić logiki od nielogiczności, tego za a nawet przeciw to
    JEST PAN SKOŁOWANY , dlatego należy się cofnąć jeszcze bardziej i nauczyć logiki a
    można i przejść przyspieszony proces rozwoju NAJPEWNIEJ i najszybciej w czasie Ćwiczeń Duchowych kiedy w trakcie pracuje się samemu ze swoim duchem
    Wtedy zwodziciele na manowce nie będą mieli dostępu
  • @Krystyna Trzcińska 06:22:31 Dotyczy: ,,Tak połączone składniki nie istnieją
    Zwodzenie w ,,dobrej wierze" maluczkich ? ALOGICZNE WYPOWIEDZI

    Istnieją bo w każdej skrobi, ziarnie, orzechu JEST BARDZO DUŻO TŁUSZCZU, który właśnie ułatwia trawienie i przyswajanie

    PROSZĘ SIĘ ZAPOZNAĆ Z PODANYMI KSIĄŻKAMI MAŁACHOWA I DRYES i
    zaprzestać
    ODWODZIĆ maluczkich od prawdziwej wiedzy ZWODZĄC NA MANOWCE,

    Bo to za to nawet czynione w tzw dobrej wierze i chęciami którymi jest piekło wybrukowane jest zapowiedziana najwyższa kara
    ,,a kto by jednego z tych najmniejszych .....
    TAK TAK TAKICH SPRAW TO TAKŻE DOTYCZY
  • @zadziwiony 18:44:49 Życia za mało przede mną by to na sobie sprawdzić
    Jeżeli proponowany tydzień na sprawdzenie dobroczynnego wpływu na zaprezentowane prosta TAK NAPRAWDĘ PROŚCIUTKIE PRAWA I ZASADY TO

    Jeżeli nawet tygodnia nie mam Pan zamiar przeżyć to o czym tu mowa ?

    DWA to w tych słowach jest TEN SAM BUNT co aniołów w niebie :
    Nie będę żył wg praw i zasad według których funkcjonuję ANI NAWET Z NIMI SIĘ ZAPOZNAWAŁ, bo
    USIĄDĘ WYŻEJ NAJWYŻSZEGO, który mnie wg. tych praw i zasad stworzył

    CZYLI PYCHA TA FAŁSZYWA DUMA MAJĄC WŁADZĘ NAD CZŁOWIEKIEM PODSUWA MU TAKIE SAMO ROZWIĄZANIE JUŻ OD RAJU

    KRÓTKO MÓWIĄC NA POZIOMIE DUCHOWYM TO PYCHA A NA FIZYCZNYM NIEPRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE JAKO POSTAWY, WŁADZY PYCHY NAD CZŁOWIEKIEM PRZEJAW

    ,,MOJE SERCE SIĘ NIE PYSZNI A USTA NIE MÓWIĄ WYNIOŚLE....

    WPROWADZIŁEM ŁAD I PORZĄDEK DO MOJEGO ŻYCIA

    FAŁSZYWA DUMA czyli PYCHA PRZYCZYNĄ NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA SIĘ JEST
  • @zadziwiony Ja nie piszę o MOICH RACJACH! Proszę zaobserwować przyrodę niezmodyfikowaną nietkniętą ręka człowieka (cywilizacji)
    i zastanowić się nad symbiozą wszystkich organizmów.


    Szczególnie proponuję porównać ANATOMIĘ TRAWOŻERNYCH i MIĘSOŻERNYCH !!


    Człowiek i wszystkie inne DRAPIEŻNIKI, nie TRAWIĄ CELULOZY !!

    Natomiast, TRAWOŻERNE MAJĄ PODWÓJNE ŻOŁĄDKI i WYSPECJALIZOAWANE BAKTERIE do jej PRZERABIANIA !!


    TRAWOŻERNE mogą tez żyć bez trzustki, a człowiek i drapieżnik muszą umrzeć !!


    Człowiek i inne DRAPIEŻNIKI, bez ZWIERZĘCYCH kwasów tłuszczów muszą ciężko chorować i w wielkich cierpieniach umrzeć / zdechnąć !!


    THANKA RAKOWA ŻYWI SIĘ WYŁĄCZNIE GLUKOZĄ, natomiast BŁYSKAWICZNIE umiera w ŻÓŁTKU JAJA np. kurzego !!!!


    - Którą żywność pan preferuje?


    Tą zmodyfikowaną przez opłacanych przez zakłamane rządy profesorów - ich tak zwanych EXPERTÓW, NAUKOWCÓW – tych FACHOWCÓW od 7 boleści ?


    Czy jednak tą stworzoną przez Stwórcę - niezmodyfikowaną i nieskażoną przez ludzką pychę "CYWILIZACJĘ" ?



    Proszę sobie wyobrazić świat, zanim okiełznano OGIEŃ !!!


    Co ludzie mogli w tedy spożywać na surowo co by nie spowodowało wzdęć, wymiotów, biegunki. lub skrętu kiszek ?


    Co by człowiek był w stanie jeść bez obróki cieplno-mechanicznej ??


    Rośliny które pan zna, nigdzie dziko nie rosły i nie rosną !!


    Są one zmodyfikowane przez hodowców bydła, w tym ludzkiego !!!



    Człowiek dostaje zatrucia jedząc nawet owoce, a szczególnie gdy są one nie dojrzałe ! Dostaje się rozstroju żołądka albo nudności, wzdęć lub inne problemy trawiene.


    - Drapieżniki nie odżywiają się sezonowo, tylko muszą polować cały rok, i to LATEM czy ZIMĄ !! -

    Zwierzęta ROPŚLINNE nadają się do jedzenia i są dostępne CAŁY OKRĄGŁY ROK !!
    I to bez znaczenia, czy zje się dojrzałą krowę, czy cielaka albo kurę, pisklę czy jajko !!!
    Tak długo jak pokarm jest świeży (NAJDOSKONALSZY) albo niezepsuty, nie ma on skutków ubocznych dla Człowieka !!


    Wszystkie trucizny produkuje się tylko z roślin !!
    w tym:
    cukry (słodycze, dżemy, alkohole, soki, octy) narkotyki, papierosy.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Mi nie zależy co kto będzie jadł, albo czym się zażerał !!


    Ja napisałem te kilka zdań tylko po to, żeby otworzyć oczy tylko zainteresowanym i zachęcić ich do samodzielnego poszukiwania informacji i samo zastanowienia się nad otaczającym ich światem fałszu i obłudy RZĄDZĄCYCH nim ELiT !!!

    _______________________________________________________


    Proszę się zastanowić - dokąd doprowadzili ludzkość i życie Ziemii ci wszyscy EXPERCI, NAUKOWCY i ta cała reszta UNIWERSYTECKICH FACHOWCÓW od 7 boleści ???!!!!!


    Kogo potocznie zwiemy KONIOWAŁAMI ??!! Przecież tylko tych co pokończyli UNIWERSYTETY tzw. MEDYCZNE !!


    Czy wie pan o tym, że każdy WETERYNARZ wiejski ZNA SIĘ LEPIEJ NA LECZENIU CHORÓB ludzkich niż jakikolwiek LEKAŻ „domowy” ?


    Gdyby wszystkie pana chore owce i krowy zdychały pod opieką zatrudnionego weterynarza – jak długo korzystał by pan z jego nieudolności i niewiedzy ??


    Gdyby każdy zabieg na baranie kosztował $1000 dolarów albo każde kilkudniowe leczenie innego bydlęcia kosztowało $20,000 (dolarów) ile by kosztowała hodowla tych zwierząt?


    Za nienaprawione przedmioty, samochody, zegarki NAPRAWIACZOWI / MECHANIKOWI nikt nie płaci !!!


    A za niewyleczonego Człowieka lekarze (SZPITALNICY) oraz wszyscy inni uczestnicy w zbrodni tzw. "EXPERCI", DOSTAJĄ WYNAGRODZENIE --- I TO JAKIE !!


    (ADWOKACI TAK SAMO NIE MUSZĄ NIC POZYTYWNIE ZAŁATWIĆ ale zapłatę biorą z góry, bez znaczenia jakie są rezultaty tej ich FACHOWOŚCI - UCZONOŚCI !!)


    Czy to nie są dobre powody do zastanawiania się?


    Czy jest się w ogóle NAD CZYM ZASTANAWIAĆ? !!


    ____________________________________________________


    Słyszał pan o planowanym PROGRAMIE DEPOPULACJI ??



    Jak pan myśli, jak ONI, ci EXPERCI, mają zamiar tego dokonać ???



    Proponuję przeczytać raz jeszcze przynajmniej to, co napisałem na zielonym tle i zacząć samemu poszukiwać resztę odpowiedzi w bardzo STARYCH książkach i innych przekazach !


    - A najlepiej, dobrze jest zapoznać się z dietą np. Indian Północno Amerykańskich ludów stepowych i Syberii z przed 300 lat, albo zapytać się pra pradziadków mieszkających na wsi lub WYSOKIEGO STOPNIA MASONÓW i jeszcze WYŻEJ.



    Był pan kiedyś w restauracji gdzie jeden talerz samego jedzenia kosztuje $300 dolarów ??


    Mięso czym bardziej TŁUSTE TYM DROŻSZE bo ZDROWSZE ----- !!!!!!!



    Zielenina służy tam do dekoracji, przypraw tam nie zaproponują, a nawet ODMÓWIĄ ich podania !!!

    Ziarna, mąki, desery, alcohol są " à la carte"



    Bo wszelkie TŁUSTOŚCI SĄ PAŃSKIE i KAPŁAŃSKIE / KRÓLEWSKIE -- !!


    - Tak podaje również BIBLIA !!!!


    https://www.google.com/search?q=kobe+steak&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwikk7-iusHfAhVIyYMKHS26CSAQ_AUIDygC&biw=1641&bih=1024


    https://restaurant-in-pattaya.com/wp-content/uploads/2017/04/KobeSteakRaw-834x487.jpg


    .
  • @andrzejw "ODWODZIĆ maluczkich od prawdziwej wiedzy" jesteś kapłanem? - Wszystkie REWOLUCJE były SPROWOKOWANE niedoborem MIĘSA i
    .

    i MASŁA,

    oraz NADMIAREM !!!!!!!!!! tych "zdrowych" i "niezbędnych" produktów zastępczych:
    ----------------------------------


    ZIARNO -- KUKURYDZA, CHLEB (MĄKA), FASOLA, GROCH, BUB, RYŻ;

    WARZYWA -- KARTOFLE, BURAKI, CEBULA, CZOSNEK, MARCHEWKA; KAPUSTA, GRZYBY;

    OWOCOE -- JABŁKA, ŚLIWKI, JAGODY;

    DESERY -- DŻEMY, PIECZONE JABŁKA, CÓKROWA WATA i LIZAKI, PRECLE, MACA, KISIEL;

    NAPOJE -- WÓDKA, WINO, OCET, KOMPOT z RABARBARU, WODA po BURAKACH;


    Jednym słowem:

    ------- "WEŁNA NIE WEŁNA, ABY TYLKO KICHA BYŁA PEŁNA" --------






    Steak Nirvana - A5-Grade Japanese Wagyu Terroir Flight cena $1,149

    (Tysiąc sto czterdzieści dziewięć DOLARÓW / przesyłka jest za darmo !!)


    https://www.goldbelly.com/holy-grail-steak-co/a5-grade-japanese-wagyu-terroir-flight?gclid=EAIaIQobChMIg4iJ3LrB3wIVRbbACh3A7Q1hEAQYCSABEgIFI_D_BwE

    https://pantograph0.goldbelly.com/s410/uploads/product_image/image/35616/a5-grade-japanese-wagyu-terroir-flight.c1b4bf91105e4282a1c8dcf914b75c52.jpg




    .

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930